امنیتی

مقالات علمی مرتبط با امنیت

امنیتی

مقالات علمی مرتبط با امنیت

خطر مواجه ترکیه و روسیه

آیا ترکیه خطر مواجهه نظامی با روسیه را می پذیرد؟             

المانیتور:

آیا ترکیه خطر مواجهه نظامی با روسیه را می پذیرد؟

المانیتور در گفتگو با یک ژنرال ترک به ابعاد رویارویی احتمالی نظامی ترکیه با روسیه پرداخته است.

گروه بین الملل فرهنگ نیوز، تنش میان ترکیه و روسیه به دنبال انهدام جنگنده سوخو روسیه که آنکارا مدعی است در حریم هوایی ترکیه صورت پذیرفته هم چنان در حال افزایش است. با این اوضاع سوالات در خصوص احتمال مواجهه نظامی میان رو کشور سیر صعودی دارد. یک متخصص نظامی ترک در مصاحبه با المانیتور، عواقب چنین مواجهه ای را برای ترکیه مصیبت بار خواند. ترکیه بار دیگر در هفته گذشته روسیه را بابت تجاوز به حریم هوایی اش محکوم نمود و سفیر روسیه را در آنکارا احضار و اعتراض رسمی اش را اعلام نمود. رییس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان و نخست وزیر احمد داود اوغلو به مسکو اخطار دادند که با آتش بازی نکند، وگرنه عواقب بعدی آن پای خودش خواهد بود. با وجود اخطار شدیداللحن آنکارا به مسکو و احضار سفیر روسیه، به نظر می آید دولت داوداغلو علی رغم بیان به ظاهر سختش در تلاش است که با احتیاط از وقوع یک برخورد نظامی دیگر با روسیه اجتناب کند.

وزیر امور خارجه ترکیه در سخنرانی اخیرش در 30 ژانویه اعلام کرد که یک فروند جنگنده سوخو 34 روسیه وارد حریم هوایی ترکیه در 29 ژانویه شده است. " قبل از آن که تجاوز رخ دهد، به هواپیمای روسی چندین بار به زبان انگلیسی و روسی از سوی پایگاه هوایی ترکیه اخطار داده شد. این تجاوز جدید روسیه نمونه دیگری از رفتار حساسیت برانگیز این کشور است." البته روسیه اتهامات ترکیه را رد نمود و آن را ((تبلیغات ترکیه)) دانست. اردوغان در ادامه واکنش ها، به خبرنگاران همراهش در سفر به شیلی در 30 ژانویه گفت که تجاوز اخیر روسیه در راستای افزایش تنش میان دو کشور است. واکنش مشابه دیگری نیز از سوی داوداغلو روز بعد در سفرش به ریاض رخ داد، او گفت:" این امر غیر ممکن است که امروزه چنین تجاوزی از سوی هر کشوری را پنهان نمود. ترکیه در هیچ حالتی بدنبال افزایش درگیری با روسیه نیست."

رسانه های ترکیه اعلام کردند که نیروی هوایی ترکیه پایگاه های خود را در وضعیت نارنجی قرار داده و تعداد بیشتری جت را در مرز با سوریه مستقر نمود. ترکیه به خلبانانش دستور داده که در برابر هر تجاوزی سریعا واکنش نشان دهد.

مواجهه نظامی ترکیه و روسیه

نگرانی از تشکیل یک منطقه خودگردان توسط کردهای سوریه در مرز باعث شده که ترکیه غرب رود فرات را منطقه قرمز اعلام کند. حال چگونه ترکیه می تواند وضعیت را با توجه به کمک های روسیه در شمال سوریه، مدیریت کند؟

المانیتور این سوال را با ژنرال بازنشسته نعیم بابوراوغلو مطرح نمود. بابوراوغلو اکنون مشاور امنیت ملی و مرکز مطالعات سیاست خارجی می باشد. او در پاسخ به این سوال گفت:" ترکیه در حال حاضر در مرحله بسیار خطرناک در بحران روسیه وارد شده است. بعد از سقوط جنگنده روسیه، این کشور منطقه را پر از هواپیماهای سوخو 34 و 35خود نموده است که بسیار پیشرفته تر اف-14 های ترکیه هستند. برخلاف سوخو 24 که فقط قابلیت های هوا به زمین دارد، سوخوهای 34 و 35 علاوه بر قابلیت های هوا به زمین، توانایی های هوا به هوا را نیز دارد. این هواپیماها همچنین توسط رادارهای بسیار پیشرفته پشتیبانی می شوند."

این متخصص همچنین افزود: "رییس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین در تلاش است که ترکیه را به وادی جنگ بیاندازد، نه تنها بر سر مسئله سقوط هواپیمایش بلکه از طریق فعالیت های منطقه ای اش که بر خلاف اهداف ترکیه است. بعد از انهدام جت روسی، ترکیه نمی تواند با اف-14 هایش در حریم هوایی سوریه پرواز کند." منظور بابوراغلو تفاوت فاحش تکنولوژیکی هواپیماهای روسی که اکنون در منطقه در پرواز هستند با اف-14 های روسی است. او در ادامه گفت: اگر روسیه بدنبال جنگ با ترکیه است، با هدف تلافی نمودن انهدام هواپیمایش است. پوتین مطمئن است که در این نبرد پیروز می شود و برای وجهه داخلی اش نیز بسیار مفید است. هدف قرار دادن یک یا دو هواپیمای ترکیه ای، پوتین را تبدیل به قهرمان در کشورش می نماید. در خصوص حمایت ناتو از ترکیه، آن گونه که ترکیه در مواجهه با روسیه انتظار دارد نیز جای تردید وجود دارد. رای گیری در ناتو به صورت کسب اتفاق آراء است، در صورت وقوع چنین جنگی، احتمالا آمریکا و انگلیس از نظر نظامی ترکیه را حمایت می کنند اما درباره حمایت آلمان، فرانسه و یونان تردید وجود دارد. تمام چیزی که ناتو احتمالا تمایل به انجام آن دارد، استقرار موشک های ضد هوایی پاتریوت در شرق ترکیه و اختصاص هواپیماهای مجهز به سیستم های کنترل و اخطار هوابرد  برای حمایت از هواپیماهای ترکیه ای است."

بابوراوغلو اذعان می کند که شاید ملاحظات داخلی همچنان اردوغان را ترغیب به حمایت از مداخله در سوریه کند، اما او معتقد است که چنین مداخله ای نتیجه های مصیبت باری را برای ترکیه به ارمغان می آورد

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.